Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2018 22:02 - ГИБЕЛТА НА ЯВОРОВ НА ЧИЯ СЪВЕСТ ТЕЖИ?!
Автор: rosiela Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1591 Коментари: 7 Гласове:
1

Последна промяна: 19.01.2018 22:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
    Много нещо се изписа за гибелта на Яворов. Моята гледна точка е , че затова има вина повече Лора и, разбира се, обществената непоносимост към поета. Каквато непоносимост е имало и към Димчо Дебелянов.
Искам да направя бегла хроника на събитията от онова време, довели до нейната и неговата трагична смърт.
Най - силната си любов Яворов изпитва към Дора Габе и Мина.Приятел подлива вода на поета, че Дора Габе има друг, докато тя специализира в Швейцария, изпратена там ва разноските на пребогатия си баща - евреин. Сляпо повярвал в клюката, той се държи хладно с нея и двамата се разделят.
Следва обречената, но много силна любов към болнавата Мина, за която поетът се е грижел тук, която изпращат във Франция, за да се лекува и която умира там, без да позволят на любимия й да я види за последно.
На гроба на Мина се среща с Лора. Хал хабер си е нямал да се сближава с нея. Недоволна от брака си, сключен  под натиск на властната си майка Каравелова, тя се развежда с мъжа си и сама идва при Яворов в  една януарска вечер, като казва, че не може без него. Дотук да приемем нещата за нормални. Както и това, че много му е помагала, превеждала е драматургията на френски и се е опитвала да я лансира във Франция.
Към нея Яворов има вина. Той е флиртувал публично с други жени след брака им, имал е забежки с палавата Дора, станала впоследствие съпруга на големия наш писател Михаил Кремен и след това бивша съпруга, защото тя не се спряла с изневерите, милата.
Ами нормалната жена в такива случаи се развежда. И с право. Но не и Лора.Доколкото ми е известно, била е наркоманка.Идеята за самоубийство само по причина флиртове на половинката, вместо да му кресне, да го плесне и да се разведе, излиза извън рамките на психично уравновесената жена.Тя подклажда Яворов да докаже, че я обича, като и двамата се самоубиват. Луда жена. Тя успява, той - не.
Нека не забравяме, че и сестра й Виолета полудява, когато изчезва съпругът й жерналистът Йосиф Хербст.
Не е вярно, че като са го свестили в болница, Яворов е бил напълно сляп. Виждал е по малко. Приел го е гостоприемно първоначално за няколко седмици именно Михаил Кремен. После е излязъл на квартира. Дали се е срещал толкова ярко с обществената омраза не знам, но с тази на Каравеловия род, който е бил на позиции тогава, със сигурност.
Яворов е уволнен от Народния театър като артистичен заместник директор, където заедно с Пенчо Славейков са работили много продуктивно и където тяхно верую е било нискокачествени пиеси да не се играят никога. Там се играят и двете Яворови пиеси " В полите на Витоша" и "Когато гръм удари". Принадлежал е към кръга " Мисъл".
Злобата Каравелова обаче не го оставя на мира.
След уволнението Яворов остава без средства. Срещу него се образува долнопробното дело от Каравеловия род, че не лудата Лора се е самоубила сама, а той я е убил. Яворов слага край на живота си същия ден, в  който получава първата призовка за явяване в съда.
Това е чистата истина. И по тази причина, каквито и изповеди да е правил поета, от рода на: че когато се е самоубила, тогава е разбрал колко го е обичала и идел и той след нея и прочие, и прочие, аз намирам тази жена и родителите й за главните виновници за смъртта на гения. И никак не ми е симпатична като образ и спомен от онова време.
Ами разведи се бе, жена,може пак да разбере след години колко го обичаш? Не. Смърт. И два  провалени  живота  в средата на едно налудничаво родословно дърво.


19 януари 2018г., София
Росица  КОПУКОВА




Гласувай:
8



1. missana - Без съмнение, голяма трагедия.
19.01.2018 23:23
Каквато и да е била истината за смъртта на Лора и дали Яворов е имал пръст в нея, не това е от значение. Големите поети винаги са прокълнати. Те се движат по острието на бръснача. Може би това е необходимо на провидението, за да ги накара да изпеят най-силните си песните. Истински голямата любов винаги, поне потенциално, носи в себе си и възможността за голяма трагедия. Може би така доставяме развлечение на боговете. Поздравявам те за този много интересен постинг, Роси!
цитирай
2. gessos - Абсолютно вярна гледна точка! Лора ...
20.01.2018 00:59
Абсолютно вярна гледна точка! Лора - една капризна, разглезена жена и наркоманка (доказано!) и сем. Каравелови, влиятелни, богати и със самочувствие на непогрешими.
На какви ли шедьоври още щяхме да се радваме, ако не бяха погубили Яворов!
цитирай
3. apostapostoloff - Точно така стоят
20.01.2018 05:47
нещата. Явовор направо е бил емигрант в собствената си родина.

А ти се превръщаш в по- популярна личност от него. Популярна те направи същата тази обществена нетърпимост. Рупор и стана Рада Бъз, която открито те обижда, плюе и ругае. И тя, милата, плаче за дърво...
цитирай
4. rosiela - Благодарности, Мисана,
20.01.2018 09:13
това е самата истина. Аз много го харесвам като поет, доста биографични източници съм изчела за него, а и доста пито от извора има - потомци са ми разказвали.
цитирай
5. rosiela - На едно мнение сме. Благодаря.
20.01.2018 09:13
gessos написа:
Абсолютно вярна гледна точка! Лора - една капризна, разглезена жена и наркоманка (доказано!) и сем. Каравелови, влиятелни, богати и със самочувствие на непогрешими.
На какви ли шедьоври още щяхме да се радваме, ако не бяха погубили Яворов!

цитирай
6. rosiela - Така е, Апостоле.Що се отнася до Рада Бъз - лоша реклама - няма.
20.01.2018 09:14
apostapostoloff написа:
нещата. Явовор направо е бил емигрант в собствената си родина.

А ти се превръщаш в по- популярна личност от него. Популярна те направи същата тази обществена нетърпимост. Репор и стана Рада Бъз, която открито те обижда, плюе и ругае. И тя, милата, плаче за дърво...

цитирай
7. rosiela - Плаче, ама никой не се занимава с нея очевидно, та е закъсала, душицата.
21.01.2018 07:57
apostapostoloff написа:
нещата. Явовор направо е бил емигрант в собствената си родина.

А ти се превръщаш в по- популярна личност от него. Популярна те направи същата тази обществена нетърпимост. Рупор и стана Рада Бъз, която открито те обижда, плюе и ругае. И тя, милата, плаче за дърво...

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rosiela
Категория: Поезия
Прочетен: 6572698
Постинги: 5025
Коментари: 23903
Гласове: 9752
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031