Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2020 23:06 - ЗА СЛАВАТА И ЧОВЕЦИТЕ С ГЛАВНО " Ч “
Автор: tikovpisane Категория: Хоби   
Прочетен: 673 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Веднъж, докато още не бях изписан от болницата, Габи включи телефона си, търсеше нещо вътре, и когато го намери ми го даде. Прочетох следното. Статия от вестник:

 

     ЧОВЕЦИТЕ С ГЛАВНО „ Ч “ – МЛАДЕН КРАСИМИРОВ

 

Писателят и журналист Младен Красимиров, който от дълги години е един от най-добрите в своята професия у нас, поради ерудицията, обективността, точността и яснотата на статиите си, и чиято дебютна книга се радва на успех, показа още една невероятна черта от характера си. Той е претърпял тежък инцидент – блъснала го е кола, която е щяла да отнесе сина на писателката Габриела Котева – малкият Емануил. Това споделиха минувачи – свидетели на инцидента, а самата авторка потвърди. За съжаление, състоянието на журналиста е критично – той е в кома. Малкият Емо е в отлично състояние.

В сряда, около обяд, талантливата писателка е била на разходка, заедно със сина си в центъра. Той се е отскубнал от майка си, изтичвайки на улицата, където кола е щяла да отнеме живота му, когато журналистът се е намесил с риск за собственият си такъв.

Герой? Или просто Човек? Точно така – с главно Ч!

В сегашно време, когато доброто е дефицит, когато постоянно четем за измами, кражби, убийства, изнасилвания, а и когато нерядко сме жертви на тези престъпления, постъпката на Младен Красимиров изглежда като от друга вселена. Тъй чужда и много, много далечна. Може би е парадоксално, но това е нашата вселена, която сме загубили. И е огромна чест и радост, когато видим, че някой все още я запазил, все още носи този мъждив лъч в себе си, който е признак на първичното в душата – човешкото. От друга страна, делата на тези хора, колкото и малко да са, би трябвало да ни накарат да сведем глави. Защо? Поради какво? Не само от признателност и безкрайна благодарност. Не. Това  не е на първо място дори. Трябва да наведем глави, та дори и снаги, от срам! Срам затова, че сме заспали и забравили дълбоко, направо погребали, една дума, започваща с  „ Ч“ . Но тя е най-голямата дума, защото ни различава от животните. Тя е тази, заради която някой някъде се радва, защото е жив, благодарение на друг. Тя е тази, заради която някой някъде се усмихва, защото не е останал гладен, пак заради друг. Тя е тази, от чиято сърцевина блика смисъл. И по- точно – Смисълът. И като цяло, тя е тази, без  която животът би бил непоносим.

Нашият живот е поносим, именно защото има хора, в които тази дума не е умряла. Те са героите, които все повече ни липсват. Или просто хората. Човеците, с главно „ Ч “. Нуждаем се болезнено от тях, от делата им. Защото те са отрезвителното ни кроше, което  ни събужда от нетрезвия сън, в който битийстваме. Това, за съжаление, често ни влияе зле. Защото не искаме да се събудим от лъжата, в която ни е топло, приятно и комфортно. И уж, не им вярваме. И ги поругаваме. Често ги разпъваме на кръст. А ги разпъваме, защото отразяват противоположността на нашите пороци и грехове – нещо, което трудно търпим. Но най-дълбоко в себе си им се възхищаваме и искаме да сме като тях. Като човеците с главно „ Ч “.

Молим се за скорошно събуждане от комата на Младен Красимиров -  Човекът с главно „ Ч “.

 

Автор: Теодора Миленова

 

Не ми хареса. Можете да си представите какво стана след това. Колегите ми ме подлудиха. Дадох стотици интервюта – по телевизията и радиото, за вестници. Почти се бях превърнал в национален герой. Не исках тази слава. И ще ви кажа защо. Тя не ме караше да се чувствам нормален. Хвалеха ме до небесата навсякъде, а от това сякаш бях включен в контакт и по мен течаха тоци. Напрягах се. Не бях спокоен. И зверски изтощен. От друга страна, повдигна твърде много егото ми, и усещах , че започвам да губя човешкото, заради което тъй много ме хвалеха. Проклинах се, че този инцидент стана обществено достояние! Така ми се щеше да остане в тайна. За щастие – всяко чудо за три дни. Скоро всички забравиха историята и бях доволен. Светлините на прожекторите, на които излагах популярните, бяха ужасни. Разбирах защо голяма част от тях посягаха към алкохола и наркотиците. Не само защото имаха всичко, бяха преситени, и от келешлък се саморазрушаваха.. А защото бе непоносимо да си постоянно под нечия чужда светлина. Само твоята собствена е необходима, за да вървиш по пътя си на ръба на лудостта.

Откъс от " Томление “

 




Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. missana - Да, доброто действа винаги спонтанно. То не мисли за последствията.
01.05.2020 14:00
Защото ако мислеше, то какво добро щеше да е то. Прав си, Влади, че светлината на прожекторите развращава. Наистина тя е чужда и студена светлина, от която най-често се психясва. А ние се нуждаем от собствена светлинка. Отличен извод правиш! И когато правим добро, да го правим заради самото него, а не заради последствията му. Нали на това ни учи и Христос.

Чудесен откъс! И Честит първи май, Приятелю! Да ти носи здраве, радост и вдъхновение!
цитирай
2. tikovpisane - Благодаря, Младене!
01.05.2020 16:06
missana написа:
Защото ако мислеше, то какво добро щеше да е то. Прав си, Влади, че светлината на прожекторите развращава. Наистина тя е чужда и студена светлина, от която най-често се психясва. А ние се нуждаем от собствена светлинка. Отличен извод правиш! И когато правим добро, да го правим заради самото него, а не заради последствията му. Нали на това ни учи и Христос.

Чудесен откъс! И Честит първи май, Приятелю! Да ти носи здраве, радост и вдъхновение!


Тук имах предвид, че собствената ни светлина, доста често е тъмна или поне ръждива, и само с нея ни е трудно да вървим напред, камо ли с чуждата, да ни свети и тя. За Доброто съм съгласен. Трябва да се върши само заради него самото. Радвам се, че хареса откъса! И отново честит 1 май!
цитирай
3. missana - Благодаря ти за разяснението, Влади!
01.05.2020 23:07
Да ни е честит големия празник, Приятелю!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: tikovpisane
Категория: Хоби
Прочетен: 704639
Постинги: 291
Коментари: 977
Гласове: 718
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031